Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 350 gramów
masło 175 gramów
cukier 475 gramów
sól 1 szczypta
żółtka 1 sztuk
jajka 9 sztuk
kakao 40 gramów
ser mielony 1,5 kilogramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
budyń waniliowy 3 sztuk
śmietana 250 gramów
kasza manna 6 łyżek stołowych
wiśnie kandyzowane według uznania
cukier według uznaniaWykonanie:Z przesianej
maki, 175g
cukru,
masła,
soli oraz 1
żółtka zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Kakao rozpuścić w 100 ml gorącej
wody. Dobrze utrzeć 8 jaj, 300g
cukru,
cukier waniliowy, sok i skórkę otarta z wyszorowanej
cytryny,
ser mielony, gęsta
śmietanę, budynie oraz
kaszę manna. Połowę masy serowej wymieszać z rozpuszczonym
kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dużą blachę, wyścielona papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć jasna masę
serową, a na jej wierzchu rozłożyć kleksy z ciemnej masy. Za pomocą łyżki wykonać z nich marmurek. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, ostudzić.
Wiśnie kandyzowane obtoczyć w cukrze i na przemian: czerwone i zielone, układać na cieście. Sernik pokroić na kwadraty. Można podawać z
bita śmietaną lub
lodami waniliowymi.Uwagi:
Wiśnie kandyzowane zielone i czerwoneAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: