ßßß Cookit - przepis na Marmurkowy sernik z blachy

Marmurkowy sernik z blachy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 350 gramów
masło 175 gramów
cukier 475 gramów
sól 1 szczypta
żółtka 1 sztuk
jajka 9 sztuk
kakao 40 gramów
ser mielony 1,5 kilogramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
budyń waniliowy 3 sztuk
śmietana 250 gramów
kasza manna 6 łyżek stołowych
wiśnie kandyzowane według uznania
cukier według uznania
Wykonanie:
Z przesianej maki, 175g cukru, masła, soli oraz 1 żółtka zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Kakao rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Dobrze utrzeć 8 jaj, 300g cukru, cukier waniliowy, sok i skórkę otarta z wyszorowanej cytryny, ser mielony, gęsta śmietanę, budynie oraz kaszę manna. Połowę masy serowej wymieszać z rozpuszczonym kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dużą blachę, wyścielona papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć jasna masę serową, a na jej wierzchu rozłożyć kleksy z ciemnej masy. Za pomocą łyżki wykonać z nich marmurek. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, ostudzić. Wiśnie kandyzowane obtoczyć w cukrze i na przemian: czerwone i zielone, układać na cieście. Sernik pokroić na kwadraty. Można podawać z bita śmietaną lub lodami waniliowymi.
Uwagi:
Wiśnie kandyzowane zielone i czerwone
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9347/Marmurkowy-sernik-z-blachy