Wykonanie
środa, 17 Sierpień 2011, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Jedna z wielu wersji popularnego jabłecznika. Przepis znalazłam w gazetce „Pyszne ciasta domowe” nr 2/2010. Długo zastanawiałam się czy
budyń w przepisie to taki gotowy już ugotowany z
mlekiem czy sam proszek – gdyby ktoś miał podobne wątpliwości, to do tego ciasta dodajemy
budyń w proszku
Składniki:200 g
mąki100 g
masła180 g
cukruszczypta
soli3
jajka1
żółtko250 g
śmietany1 kg
jabłek1 opakowanie budyniu
waniliowego (ja dałam malinowy)2 łyżeczki
cukru waniliowegosok z 1
cytrynyMąkę, schłodzone
masło pokrojone na kawałki, 80g
cukru, szczyptę
soli i
żółtko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.Pozostały
cukier dokładnie ucieramy z 2 łyżeczkami
cukru waniliowego, 250g
śmietany, trzema
jajkami i budyniowym proszkiem tak, aby powstała gładka masa bez grudek.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki i skrapiamy
sokiem z cytryny. Odstawiamy.Tortownicę o średnicy około 25 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą. Wyklejamy ją
ciastem, starannie dociskając. Na cieście układamy
jabłka i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy 50-60 minut. Gotowe ciasto studzimy w blaszce. Przed podaniem możemy posypać
cukrem pudrem.