ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z masą budyniowo-śmietanową

Szarlotka z masą budyniowo-śmietanową

nazwa

Wykonanie

środa, 17 Sierpień 2011, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Jedna z wielu wersji popularnego jabłecznika. Przepis znalazłam w gazetce „Pyszne ciasta domowe” nr 2/2010. Długo zastanawiałam się czy budyń w przepisie to taki gotowy już ugotowany z mlekiem czy sam proszek – gdyby ktoś miał podobne wątpliwości, to do tego ciasta dodajemy budyń w proszku
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
180 g cukru
szczypta soli
3 jajka
1 żółtko
250 g śmietany
1 kg jabłek
1 opakowanie budyniu waniliowego (ja dałam malinowy)
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok z 1 cytryny
Mąkę, schłodzone masło pokrojone na kawałki, 80g cukru, szczyptę soli i żółtko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Pozostały cukier dokładnie ucieramy z 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 250g śmietany, trzema jajkami i budyniowym proszkiem tak, aby powstała gładka masa bez grudek.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.
Tortownicę o średnicy około 25 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wyklejamy ją ciastem, starannie dociskając. Na cieście układamy jabłka i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy 50-60 minut. Gotowe ciasto studzimy w blaszce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/szarlotka-z-masa-budyniowo-smietanowa