ßßß
Składniki:200 g mąki100 g masła180 g cukruszczypta soli3 jajka1 żółtko250 g śmietany1 kg jabłek1 opakowanie budyniu waniliowego (ja dałam malinowy)2 łyżeczki cukru waniliowegosok z 1 cytrynyMąkę, schłodzone masło pokrojone na kawałki, 80g cukru, szczyptę soli i żółtko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.Pozostały cukier dokładnie ucieramy z 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 250g śmietany, trzema jajkami i budyniowym proszkiem tak, aby powstała gładka masa bez grudek.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.Tortownicę o średnicy około 25 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wyklejamy ją ciastem, starannie dociskając. Na cieście układamy jabłka i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy 50-60 minut. Gotowe ciasto studzimy w blaszce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.