ßßß Cookit - przepis na Pierożki z grzybami i szpinakiem

Pierożki z grzybami i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
jajka 3 sztuk
prawdziwki mrożone 300 gramów
masło 150 gramów
czosnek 2 ząbki
cebula posiekana 1 sztuk
śmietana 50 mililitrów
ser żółty tarty 60 gramów
liscie szpinaku pokrojone w paski 100 gramów
listki szałwi 10 sztuk
rozmaryn według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Rozmrożone i posiekane grzyby usmażyć na 50g masła z rozdrobnionym czosnkiem i posiekaną cebulą, dodać śmietanę, poddusić, doprawić rozmarynem, solą oraz pieprzem, ostudzić. Wymieszać z serem(odrobiną zostawić do posypania) i sparzonym, odciśniętym szpinakiem.
Z mąki, jajek, szczypty soli zagnieść i wyrobić ciasto, dodając tyle ciepłej wody, aby było elastyczne. Rozwałkować i pokroić na prostokątne płaty, odłożyć na krótko, a potem przeciąć na pół. Na połówce każdego płata w regularnych odstępach ułożyć łyżeczkę farszu, przykryć drugą połową płata i skleić brzegi.Wyciąć kwadratowe pierożki. Gotować 8 minut w osolonym wrzątku, odcedzić. na patelni podgrzać pozostałe masło z szałwią, wrzucić na chwilę pierożki. posypać odrobiną sera i pieprzem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5289/Pierozki-z-grzybami-i-szpinakiem