ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocebula 4 sztukrozmaryn 3 gałązkitymianek 4 gałązkicytryna 1 sztukoliwa 2 łyżek stołowychsok z cytryny 0,5 sztukczosnek 3 ząbkipieprz według uznaniasól według uznaniakurczak sprawiony 1 sztukfenkuł 2 sztukcukinia 2 sztukgalaretka cytrynowa ze słoika 2 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczone 2 cebule pokroić w kosteczkę. Sparzoną, osuszoną cytrynę pokroić w plasterki. Oczyszczony 1 ząbek czosnku drobniutko posiekać.Marynata: oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.Marynatą posmarować wewnątrz umytego, osuszonego kurczaka. Do środka włożyć pokrojona cebule, plasterki cytryny (1 plasterek odłożyć), tymianek i gałązkę rozmarynu. Udka i skrzydełka związać nićmi. Ułożyć kurczaka na posmarowanej tłuszczem blasze. Piec 90 minut w 175 stopniach.Oczyszczone fenkuły i cukinie pokroić na kawałki. Pozostałe oczyszczone cebule pokroić na cząstki. Pozostały oczyszczony czosnek rozdrobnić.Po 45 minutach pieczenia kurczaka posmarować galaretką cytrynową i ułożyć na nim odłożony plasterek cytryny. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone warzywa, czosnek i rozmaryn. Oprószyć sola oraz pieprzem. Całość podlać 200 ml wody. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: