ßßß
Pieczona ryba to idealna propozycja na szybkie, łatwe i zdrowe danie. Dziś do piekarnika trafił pstrąg, który jest łatwo dostępny i nie obciąża portfela. Pieczenie go z ziołami i cytryną jest chyba najbardziej popularnym sposobem na pyszny i aromatyczny obiad. Najlepszymi towarzyszami pstrąga na blasze będą sezonowe warzywa. U mnie są nimi szparagi.Możecie również piec pstrąga w folii z warzywami, a w trakcie sezonu grillowego rybkę możecie wrzucić na ruszt :)
Składniki:2 wypatroszone i oczyszczone pstrągiok 500g zielonych szparagów1/2 dużej cebuli1 cytrynagarść świeżego rozmarynugarść świeżego tymianku3 ząbki czosnkusól, świeżo mielony pieprzoliwa z oliwek do posmarowania blaszkiPrzygotowanie:Cytrynę pokrój na mniejsze cząstki lub plastry, połóż na suchą rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. W tym czasie pokrój połówkę cebuli w pióra oraz czosnek w plasterki. Po zarumienieniu cytryny, na patelnię dorzuć cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.Na blaszkę do pieczenia wyłóż pergamin i posmaruj oliwą, a następnie obsyp delikatnie solą. Piekarnik ustaw na 190*C w funkcji góra+dół.Wypatroszone i oczyszczone pstrągi posól delikatnie wewnątrz i nafaszeruj przestygniętym farszem z cebuli, czosnku i cytryny. Dodaj zioła do środka i połóż na blaszce. Posyp skórę solą i pieprzem, skrop 1 cząstką cytryny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.Po minutach pieczenia rozłóż na tej samej blaszce szparagi i piecz jeszcze 10 minut.Smacznego :)


