Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
łopatka wieprzowa bez kości 800 gramów
musztarda 4 łyżek deserowych
szynka surowa 6 plastry
estragon 1 łyżek deserowych
olej 2 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielske 0,5 łyżek deserowych
wino białe wytrawne 300 mililitrów
Borowiki 300 gramów
masło 2 łyżek stołowych
skorzonera czarna 720 gramów
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
śmietana 200 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso rozciąć na płat, natrzeć
sola oraz
pieprzem i posmarować polowa
musztardy. Ułożyć plastry
szynki, posypać posiekanym
estragonem.
Mięso zrolować i obwiązać nicią kuchenną oraz obsmażyć na
oleju.Oczyszczone
cebule pokroić w kostkę i dodać do pieczeni razem z listkami laurowymi,
zielem angielskim. Wlać
wino i dusić
mięso pod przykryciem ok. 90 minut na małym ogniu. Oczyszczone, drobno pokrojone
grzyby smażyć na
maśle 5 minut.
Skorzonerę osączyć, dodać do
grzybów i chwile smażyć. Doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem i dodać posiekana
natkę pietruszki. Wyjąc pieczeń i trzymać w cieple. Gęstą
śmietanę wlać do sosu, gotować 2 minuty i przecedzić. Wymieszać z pozostałą
musztardą. Roladę podawać z sosem, warzywami i
ziemniakami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaSosy i pastyWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: