ßßß Cookit - przepis na Karkówka w ziołach z grzybami

Karkówka w ziołach z grzybami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cebula 2 sztuk
pieczywo tostowe 4 sztuk
zioła swieże 120 gramów
musztarda 3 łyżek stołowych
masło 6 łyżek stołowych
Karkówka wieprzowa 1 kilogramów
olej 2 łyżek stołowych
grzyby mieszane 600 gramów
szalotki 5 sztuk
rosół 200 mililitrów
śmietana 100 mililitrów
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
śmietana kremowa 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone cebule pokroić w drobną kostkę. Kromki pieczywa tez pokroić w kostkę. Z pieczywa, cebuli, ziół, musztardy i połowy masła zrobić pastę. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Umyte, osuszone mięso natrzeć sola oraz pieprzem i ze wszystkich stron podsmażyć na oleju. Ułożyć w brytfannie, z wierzchu posmarować pastą i piec bez przykrycia ok. 60 minut w 200 stopniach. Potem zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Oczyszczone grzyby drobno pokroić. Oczyszczoną szalotkę pokroić w kostkę. Pieczeń wyjąć i trzymać w cieple. Doi sosu z pieczeni wlać rosół i śmietanę, zagotować. Szalotki zeszklić na pozostałym maśle, dodać grzyby i podsmażyć. Mieszając, doprawić sola oraz pieprzem, dodać posiekana natkę pietruszki. Kremówkę wymieszać z sosem, doprawić i zagęścić. Pieczeń pokroić na porcje. Podawać z sosem, ziemniakami i grzybami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9880/Karkowka-w-ziolach-z-grzybami