ßßß
Najważniejsze-muszą być jadalne! Zupę gotujemy na rosole lub na wywarze z warzyw. Można zaciągać śmietaną, żółtkami lub zasmażką. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, łazankami czy ziemniakami ,posypane natką pietruszki.500g grzybów ,nie suszonych1 cebula1-1,2 l rosołu lub wywaru z warzyw3 łyżki masła200ml śmietany1 łyżka natki pietruszkisól, pieprzOczyszczone grzyby pokroić i przesmażyć na maśle razem z posiekaną cebulką, aż się lekko zrumienią. Doprawić solą i pieprzem.Zalać połową rosołu i gotować 10min,a następnie zmiksować.Dolać resztę rosołu, zagotować i zaciągnąć śmietaną.Dolewając rosół regulujemy pożądaną konsystencję (gęstość) kremu .PS. Ostatnio pisałem o smardzach. Dodatek tych grzybów(mogą być suszone) wzmacnia aromat i wzbogaca smak zup grzybowych.