Wykonanie
Sezon na
grzyby trwa, tylko
grzybów jakby mniej. W moich okolicach wysypu nie ma i aby zebrać choć troszkę trzeba się nachodzić po lesie. Ale toż to przecież sama przyjemność :). W tym roku była już jajecznica z
grzybami, więc teraz przyszła
pora na sosik ze smacznymi leśnymi
grzybkami.

SKŁADNIKI
grzyby leśne;
cebulka;masełko;
śmietana do
sosów i zup;
sól;
pieprz;
natka pietruszki;WYKONANIEJedziemy do lasu w poszukiwaniu
grzybów, zbieramy
prawdziwki, podgrzybki,
maślaki itp. Kiedy mamy ich wystarczająca ilość, wracamy do kuchni :).
Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W minimalnej ilości
wody,
grzybki obgotowujemy. W rondelku na masełku przesmażamy pokrojona w kosteczkę
cebulę, dodajemy
grzyby razem z
wywarem. Wszystko zalewamy
śmietaną, ciągle mieszamy. Sosik doprawiamy
solą i
pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Teraz albo odcedzony
makaron dodajemy do sosu, albo sosem tylko go polewamy.