Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegofilet
łososia 2 sztuk
koperek 2 pęczek
pieprz 1 łyżek stołowych
gorczyca 2 łyżek stołowych
sól gruboziarnista 80 gramów
cukier 80 gramów
musztarda 4 łyżek stołowych
miód 4 łyżek stołowych
sos tabasco według uznania
olej 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
koperek 0,25 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Zmiażdżone ziarenka
gorczycy wymieszać z
pieprzem,
sola oraz
cukrem. Umytego, osuszonego
łososia obficie posypać mieszanką oraz posiekanym 1 pęczkiem
koperku. Oba kawałki
łososia złożyć ze sobą, włożyć do foliowego woreczka i ciasno zawinąć. Wydzielający się z
ryby sok nie może wypłynąć. Tak przygotowana
rybę ułożyć na deseczce. Druga deska obciążyć wierzch
ryby i odstawić do lodówki. Następnego dnia obrócić
rybę. Po 2 dniach wyjąc
rybę z folii, opłukać i osuszyć. Posypać posiekanym
koperkiem i pokroić ukośnie w bardzo cienkie plasterki.Sos:
musztardę,
miód,
olej,
sos tabasco, sok z 1
cytryny oraz posiekany
koperek (0,25 pęczka) wymieszać i doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Podawać z
cebulą i pieczonymi
ziemniakami.Uwagi:Sos można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: