ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegofilet łososia 700 gramówjajka 1 sztukmąka kukurydziana 2 łyżek stołowychbułka tarta 2 łyżek stołowychsok z cytryny 1 sztukprzyprawa do ryb według uznaniaolej 3 łyżek stołowychmasło 1 łyżek stołowychśmietana 1 szklanekkoperek 2 łyżek stołowychwino białe wytrawne 0,25 szklanekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Z fileta zdjąć skórkę, podzielić go na 4 porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem, wstawić do lodówki na 30 min. Wymieszać mąkę kukurydzianą z tartą bułką (przesianą przez sitko). Obtoczyć filety w jajku roztrzepanym z 3 łyżkami wody, a potem w panierce, usmażyć na oleju z dodatkiem masła (3 min z każdej strony). Filety ułożyć w formie wyścielonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Do tłuszczu ze smażenia wlać wino, zagotować, dodać śmietanę i gotować,aż połowa sosu odparuje. Dodać posiekany koperek, wymieszać i przyprawić sos do smaku solą i pieprzem. Wyjąc rybę z piekarnika, ułożyć na półmisku, udekorować koperkiem i kleksami sosu, resztę sosu wlać do sosjerki. Podawać z ziemniakami i sezonową surówką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybKomentarze:Autor: tolaData: 2010-12-05po co usmażonego łososia katować jeszcze w piekarniku? przecież nie jest zapiekany z sosem...Autor: AsiData: 2010-09-03A co ze śmietaną ?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: