Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegofilet
łososia 700 gramów
jajka 1 sztuk
mąka kukurydziana 2 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
przyprawa do ryb według uznania
olej 3 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
koperek 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0,25 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Z fileta zdjąć skórkę, podzielić go na 4 porcje, skropić
sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb i
pieprzem, wstawić do lodówki na 30 min. Wymieszać
mąkę kukurydzianą z
tartą bułką (przesianą przez sitko). Obtoczyć filety w
jajku roztrzepanym z 3 łyżkami
wody, a
potem w panierce, usmażyć na
oleju z dodatkiem
masła (3 min z każdej strony). Filety ułożyć w formie wyścielonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Do tłuszczu ze smażenia wlać
wino, zagotować, dodać
śmietanę i gotować,aż połowa sosu odparuje. Dodać posiekany
koperek, wymieszać i przyprawić sos do smaku
solą i
pieprzem. Wyjąc
rybę z piekarnika, ułożyć na półmisku, udekorować
koperkiem i kleksami sosu, resztę sosu wlać do sosjerki. Podawać z
ziemniakami i sezonową surówką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybKomentarze:Autor:
tolaData: 2010-12-05po co usmażonego
łososia katować jeszcze w piekarniku? przecież nie jest zapiekany z sosem...Autor: AsiData: 2010-09-03A co ze
śmietaną ?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: