ßßß Cookit - przepis na Łosoś smażony z sosem koperkowym

Łosoś smażony z sosem koperkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
filet łososia 700 gramów
jajka 1 sztuk
mąka kukurydziana 2 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
przyprawa do ryb według uznania
olej 3 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
koperek 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0,25 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Z fileta zdjąć skórkę, podzielić go na 4 porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem, wstawić do lodówki na 30 min. Wymieszać mąkę kukurydzianą z tartą bułką (przesianą przez sitko). Obtoczyć filety w jajku roztrzepanym z 3 łyżkami wody, a potem w panierce, usmażyć na oleju z dodatkiem masła (3 min z każdej strony). Filety ułożyć w formie wyścielonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Do tłuszczu ze smażenia wlać wino, zagotować, dodać śmietanę i gotować,aż połowa sosu odparuje. Dodać posiekany koperek, wymieszać i przyprawić sos do smaku solą i pieprzem. Wyjąc rybę z piekarnika, ułożyć na półmisku, udekorować koperkiem i kleksami sosu, resztę sosu wlać do sosjerki. Podawać z ziemniakami i sezonową surówką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Komentarze:
Autor: tola
Data: 2010-12-05
po co usmażonego łososia katować jeszcze w piekarniku? przecież nie jest zapiekany z sosem...
Autor: Asi
Data: 2010-09-03
A co ze śmietaną ?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7264/Losos-smazony-z-sosem-koperkowym