ßßß

Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce to klasyka wśród obiadowych menu niemal każdego domu. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, a przy tym bardzo smaczne oraz pełne wartości odżywczych (szczególnie jeśli podamy je z bukietem sałatek).
ok. 4-5 filetów z białej ryby
sólpieprzkoperek suszony(ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do ryb)ok. pół szklanki mąkiok. pół szklanki bułki tartej2 jajkaodrobina mlekaolejFilety p rzyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz koperku. Następnie obtaczamy je w mącę, po czym maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka.Na końcu obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ ryba utraci soczystość - po ok. 3-5 minut z każdej ze stron).Gotowe porcje smażonej ryby podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami.






