Wykonanie
Kotlety
rybne w kształcie zgrabnych medalionów to smakowita alternatywa dla tradycyjnej smażonej
ryby. Złociutkie i chrupiące kotleciki to idealny pomysł na szybki, zdrowy, codzienny obiad. Kotlety
rybne są bardzo proste w przygotowaniu, a jednoczenie bardzo smaczne i z pewnością znajdą swoich wielbicieli wśród domowników.
ok. 500 g
filetów z białej ryby2-3 łyżki
bułki tartejduże
jajkokoperekpietruszkapieprzsól(lub ewentualnie można użyć gotowej
przyprawy do ryb)2-3 łyżki
bułki tartejdodatkowo:ok. pół szklanki
mąkiok. pół szklanki
bułki tartej2
jajka + odrobina
mlekaolej do smażenia
Rybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy
jajko, po szczypcie przypraw,
bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy.Z masy
rybnej formujemy niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc kształt "medalionu" (kotleciki zmniejszą się podczas smażenia).Każdą porcje obtaczamy w
mące, następnie moczymy w
jajku z
mlekiem i obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Gotowe klopsiki
rybne podajemy
ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.