ßßß

Kotlety rybne w kształcie zgrabnych medalionów to smakowita alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby. Złociutkie i chrupiące kotleciki to idealny pomysł na szybki, zdrowy, codzienny obiad. Kotlety rybne są bardzo proste w przygotowaniu, a jednoczenie bardzo smaczne i z pewnością znajdą swoich wielbicieli wśród domowników.
ok. 500 g filetów z białej ryby2-3 łyżki bułki tartejduże jajkokoperekpietruszkapieprzsól
(lub ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do ryb)2-3 łyżki bułki tartejdodatkowo:ok. pół szklanki mąkiok. pół szklanki bułki tartej2 jajka + odrobina mlekaolej do smażeniaRybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy jajko, po szczypcie przypraw, bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy.Z masy rybnej formujemy niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc kształt "medalionu" (kotleciki zmniejszą się podczas smażenia).Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Gotowe klopsiki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.





