ßßß


Klopsiki rybne to smakowita alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby. Urocze, złociutkie i chrupiące klopsiki szczególnie przypadną do gustu dzieciom, którym być może uda się "przemycić" zdrową rybkę na obiad. Klopsiki są bardzo proste w przygotowania, a jednoczenie bardzo smaczne i z pewnością znajdą swoich wielbicieli.
ok. 500 g filetów z białej ryby2-3 łyżki bułki tartejduże jajkokoperekpietruszkapieprzsól2-3 łyżki bułki tartejdodatkowo:ok. pół szklanki mąkiok. pół szklanki bułki tartej2 jajka + odrobina mlekaolej do smażeniaKlopsiki Rybne - Sposób przygotowania:Rybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy jajko, po szczypcie przypraw, bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy.Z masy rybnej formujemy kuleczki o średnicy ok. 4-5 cm (klopsiki zmniejszą się podczas smażenia).Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Gotowe klopsiki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.







