Wykonanie



Klopsiki
rybne to smakowita alternatywa dla tradycyjnej smażonej
ryby. Urocze, złociutkie i chrupiące klopsiki szczególnie przypadną do gustu dzieciom, którym być może uda się "przemycić" zdrową
rybkę na obiad. Klopsiki są bardzo proste w przygotowania, a jednoczenie bardzo smaczne i z pewnością znajdą swoich wielbicieli.

ok. 500 g
filetów z białej ryby2-3 łyżki
bułki tartejduże
jajkokoperekpietruszkapieprzsól2-3 łyżki
bułki tartejdodatkowo:
ok. pół szklanki
mąkiok. pół szklanki
bułki tartej2
jajka + odrobina
mlekaolej do smażenia
Klopsiki
Rybne - Sposób przygotowania:
Rybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy
jajko, po szczypcie przypraw,
bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy.
Z masy
rybnej formujemy kuleczki o średnicy ok. 4-5 cm (klopsiki zmniejszą się podczas smażenia).
Każdą porcje obtaczamy w
mące, następnie moczymy w
jajku z
mlekiem i obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.
Gotowe klopsiki
rybne podajemy
ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.








