Wykonanie
W kuchni angielskiej znany jako "haddock" , w polskiej jako "łupacz".
Ryba z rodziny dorszowatych, szczególnie ceniona przez osoby dbające o linię, gdyż ma wyjątkowo mało tłuszczu przy dużej zawartości
białka.Tym razem przyrządzona przeze mnie w sposób najbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem
maślano-
koperkowym.Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy!

Składniki:500g fileta z łupacza
przyprawa do rybsólmajeraneksok z cytrynyolej2 łyżki
mąki2
jajkabułka tartaWykonanie:Filety skrapiamy
sokiem z cytryny i obsypujemy
przyprawami. Wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu panierujemy: w
mące, w rozkłóconym i lekko osolonym
jajku oraz w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym dość mocno
oleju z obu stron na złoty kolor, ok 4-5 minut - w zależności od grubości naszego fileta. Smażenie
ryby na zbyt mało rozgrzanym tłuszczu powoduje jego nadmierne wsiąkanie w panierkę, czego należy unikać.Składniki na sos:1/2 szkl
śmietany - u mnie 12 %2 łyżki
masła3/4 szkl
bulionu1 łyżka
mąki1 pęczek
koperkusólpieprzWykonania:W garnku rozpuszczamy
masło. Do rozpuszczonego
masła dodajemy
mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy
bulion i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wolnym strumieniem wlewamy
śmietanę i wsypujemy drobno posiekany
koperek. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Sosem polewamy
rybę.
