ßßß Cookit - przepis na Indyk w maladze

Indyk w maladze

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
indyk piersi 1 kilogramów
czosnku 4 ząbki
jałowiec owoce 5 sztuk
estragon 1 łyżek deserowych
pieprz krajewskiego według uznania
goździk 3 sztuk
masło 50 gramów
malaga 350 mililitrów
rodzynki 50 gramów
płatki migdałowe 2 łyżek stołowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Utrzyj w miseczce czosnek, estragon, pieprz czarny i krajeński (lub chili), łyżeczkę soli i pokruszone ziarna jałowca. Natrzyj tą aromatyczną pastą ładny, podłużny kawałek piersi indyczej.Zawiń w foli , odstaw w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny. Ułóż mięso w brytfannie, polej roztopionym masłem, przykryj folią aluminiowa i piecz w temperaturze 180oC.Po 25 minutach podlej filiżanką gorącej wody, piecz dalej i od czasu do czasu polej sosem z dna brytfanny. Gotowe wystudź w brytfannie. Z zimnego sosu zdejmij cały tłuszcz, potem podgrzej i przecedź . Podgrzej malagę z goździkami, rodzynkami i migdałami. Dodaj do wina 2 - 3 łyżki sosu - ostrożnie, chodzi tylko o przełamanie czysto winnego smaku.Wsyp żelatynę , starannie wymieszaj. Pokrój mięso w dość cienkie plastry, ułóż na półmisku i zalej malagą.
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3277/Indyk-w-maladze