Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
indyk piersi 1 kilogramów
czosnku 4 ząbki
jałowiec owoce 5 sztuk
estragon 1 łyżek deserowych
pieprz krajewskiego według uznania
goździk 3 sztuk
masło 50 gramów
malaga 350 mililitrów
rodzynki 50 gramów
płatki migdałowe 2 łyżek stołowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Utrzyj w miseczce
czosnek,
estragon,
pieprz czarny i krajeński (lub
chili), łyżeczkę
soli i pokruszone ziarna jałowca. Natrzyj tą aromatyczną pastą ładny, podłużny kawałek
piersi indyczej.Zawiń w foli , odstaw w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny. Ułóż
mięso w brytfannie, polej roztopionym
masłem, przykryj folią aluminiowa i piecz w temperaturze 180oC.Po 25 minutach podlej filiżanką gorącej
wody, piecz dalej i od czasu do czasu polej sosem z dna brytfanny. Gotowe wystudź w brytfannie. Z zimnego sosu zdejmij cały tłuszcz,
potem podgrzej i przecedź . Podgrzej
malagę z
goździkami,
rodzynkami i
migdałami. Dodaj do
wina 2 - 3 łyżki sosu - ostrożnie, chodzi tylko o przełamanie czysto
winnego smaku.Wsyp
żelatynę , starannie wymieszaj. Pokrój
mięso w dość cienkie plastry, ułóż na półmisku i zalej
malagą.Potrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: