ßßß Cookit - przepis na Rosół wołowy z kołdunami

Rosół wołowy z kołdunami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina z kością 500 gramów
włoszczyzna 1 sztuk
cebula 1 sztuk
ziele angielskie 5 ziarna
pieprz 6 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
pieprz mielony według uznania
sól według uznania
baranina 150 gramów
majeranek 1 łyżek deserowych
ziele angielskie zielone 3 ziarna
cebula 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
mąka 350 gramów
jajka 1 sztuk
Wykonanie:
Umytą wołowinę zalać 2 litrami zimnej wody. Wrzucić oczyszczona włoszczyznę, zrumieniona cebulę i przyprawy. Gotować ok. 2 godziny na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku.
Mięso baranie oczyścić ze ścięgien oraz błon i przepuścić przez maszynkę razem z gotowaną wołowiną. Dodać przyprawy, roztarty czosnek, zeszkloną na maśle posiekana cebulę oraz sól i pieprze do smaku. Wyrobić na jednolitą masę.
Do mąki ze szczyptą soli wbić jajko i wyrobić, dodając tyle wody, aby ciasto było elastyczne i niezbyt luźne. Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem na 30 minut. Cienko rozwałkować i kieliszkiem wykrawać kółka. Ka każdym układać kuleczki farszu, sklejać jak pierogi. kołduny wrzucać partiami do wrzącego rosołu i gotować 6 minut od wypłynięcia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Makaronem
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11315/Rosol-wolowy-z-koldunami