ßßß Cookit - przepis na flaczki na ostro

flaczki na ostro

nazwa

Wykonanie

Ostatnie kilka dni męczy mnie przeziębienie. Chciałam ugotować coś co mnie rozgrzeje. Padło na flaczki na ostro. Każdy może przyprawić je wg uznania ale, że ja chyba tylko do herbaty nie dodaję chilli :) więc flaczków to nie ominęło.
Składniki:
opakowanie flaków blanszowanych
włoszczyzna
cebula
kość wołowa
mąka
masło
sól, pieprz
liść laurowy
majeranek
papryczka chilli
W jednym garnku gotuję bulion wołowy na kości z włoszczyzną. Jeśli ktoś chce aby wyszło taniej może ugotować go na kostce rosołowej. Gdy bulion będzie gotowy wyjmuję warzywa i kroję w paseczki.
Flaki blanszowane zalewam wrzątkiem, gotuję około 10 minut, odcedzam, ponownie zalewam wodą i gotuję 1,5 godziny. Wodę, która wyparuje, uzupełniam ugotowanym wcześniej bulionem.
Gdy flaki będą miękkie wrzucam pokrojone warzywa i nadal gotuję. Na maśle smażę cebulkę pokrojoną w kosteczkę, na złoty kolor. Dodaję mąkę i mieszam z cebulką. Zalewam zimnym bulionem, robiąc zasmażkę. Zasmażkę dorzucam do flaków z warzywami i przyprawiam. W moździerzu rozcieram papryczkę chilli, liść laurowy, majeranek, pieprz w ziarenkach i sól. Ja lubię jeszcze dodać paprykę wędzoną pikantną. Całość gotuje jeszcze chwilę i flaczki gotowe.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/flaczki-na-ostro.html