ßßß Cookit - przepis na Papryka w sosie winegret

Papryka w sosie winegret

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
sól według uznania
olej 100 mililitrów
oliwa 100 mililitrów
ocet winny 2 łyżek stołowych
czosnku 2 ząbki
bazylia według uznania
margaryna 100 gramów
bagietka 1 sztuk
papryka czerwona 2 sztuk
papryka żółta 2 sztuk
pieprz według uznania
Wykonanie:
Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm. Na rozgrzanym oleju ułożyć papryki skórką do dołu. Smażyć, aż skórka spali się. Wyjąć papryki, osaczyć z oleju, ostudzić i zdjąć z nich skórkę. Ocet rozetrzeć ze szczyptą soli i pieprzem, utrzeć z obranym i zmiażdżonym czosnkiem, a następnie z oliwą na jednolity, gęsty sos. Papryki zalać sosem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem ułożyć na półmisku osaczone z sosu kawałki papryki i przybrać liśćmi świeżej bazylii. Bagietkę pokroić na 20 równych kromek i posmarować cienko margaryną. Zamiast liści świeżej bazylii można użyć innych ziół, np. szałwii. Paprykę można też przybrać kaparami, a do sosu dodać roztarte na miazgę 2 filety anchois.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6115/Papryka-w-sosie-winegret