Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
sól według uznania
olej 100 mililitrów
oliwa 100 mililitrów
ocet winny 2 łyżek stołowych
czosnku 2 ząbki
bazylia według uznania
margaryna 100 gramów
bagietka 1 sztuk
papryka czerwona 2 sztuk
papryka żółta 2 sztuk
pieprz według uznaniaWykonanie:
Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm. Na rozgrzanym
oleju ułożyć
papryki skórką do dołu. Smażyć, aż skórka spali się. Wyjąć
papryki, osaczyć z
oleju, ostudzić i zdjąć z nich skórkę.
Ocet rozetrzeć ze szczyptą
soli i
pieprzem, utrzeć z obranym i zmiażdżonym
czosnkiem, a następnie z
oliwą na jednolity, gęsty sos.
Papryki zalać sosem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem ułożyć na półmisku osaczone z sosu kawałki
papryki i przybrać liśćmi świeżej
bazylii.
Bagietkę pokroić na 20 równych kromek i posmarować cienko
margaryną. Zamiast liści świeżej
bazylii można użyć innych
ziół, np.
szałwii.
Paprykę można też przybrać
kaparami, a do sosu dodać roztarte na miazgę 2 filety
anchois.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: