ßßß Cookit - przepis na Korzenne śledzie z orzechami

Korzenne śledzie z orzechami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filety śledziowe 500 gramów
mleko 2 szklanek
olej 1 szklanek
ocet balsamiczny 3 łyżek stołowych
goździki 6 sztuk
pieprz 10 ziarna
laska cynamonu 1 sztuk
pumpernikiel 2 sztuk
miód gryczany 3 łyżek stołowych
przyprawa do piernika 1 łyżek stołowych
orzechy włoskie 200 gramów
imbir (3 cm)1 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Umyte śledzie zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny. Olej zagotować z octem, startym imbirem, pieprzem, goździkami i cynamonem, wystudzić. Wyjęte z mleka i opłukane filety ułożyć w misce i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Pasta: wymieszać pokruszone 2 kromki pumpernikla, posiekane orzechy, przyprawę do piernika, miód, sok z polowy cytryny i podgrzać.
Osączyć filety z oleju i obłożyć pastą korzenną. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Uwagi:
Korzeń imbiru można zastąpić imbirem w proszku. Śledzie można marynować nawet 2-3 dni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9656/Korzenne-sledzie-z-orzechami