Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
filety śledziowe 500 gramów
mleko 2 szklanek
olej 1 szklanek
ocet balsamiczny 3 łyżek stołowych
goździki 6 sztuk
pieprz 10 ziarnalaska
cynamonu 1 sztuk
pumpernikiel 2 sztuk
miód gryczany 3 łyżek stołowych
przyprawa do piernika 1 łyżek stołowych
orzechy włoskie 200 gramów
imbir (3 cm)1 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek stołowychWykonanie:Umyte
śledzie zalać
mlekiem i odstawić na 3 godziny.
Olej zagotować z
octem, startym
imbirem,
pieprzem,
goździkami i
cynamonem, wystudzić. Wyjęte z
mleka i opłukane filety ułożyć w misce i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 24 godziny.Pasta: wymieszać pokruszone 2 kromki pumpernikla, posiekane
orzechy, przyprawę do piernika,
miód, sok z
polowy cytryny i podgrzać.Osączyć filety z
oleju i obłożyć pastą korzenną. Przed podaniem posypać posiekaną
natką.Uwagi:Korzeń
imbiru można zastąpić
imbirem w proszku.
Śledzie można marynować nawet 2-3 dni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: