ßßß Cookit - przepis na Śledzie z piernikiem i orzechami

Śledzie z piernikiem i orzechami

nazwa

Wykonanie

Jedne z ciekawszych i ulubionych przepisów na śledzie.
Śledzie po polsku z piernikiem, miodem i orzechami włoskimi - najlepiej samodzielnie łuskanymi. Połączenie ciekawe, słodko-ostro-słone, chociaż przede wszystkim słodkie. Raz robiłam z posiekanym rozmarynem, innym razem bez, jeśli nie mamy, można pominąć.
Jedna rada odnośnie moczenia śledzi od Agaty Wojdy (z której przepisów na śledzie jeszcze może uda mi się skorzystać w tym roku), świetnej kobiety-szef kuchni: " Nie przesadźcie ze zbyt długim namaczaniem śledzi, bo rozmiękną i zgubią swoją zwartość i smak. Zmieniana woda niech zawsze będzie lodowato zimna, a śledzie niech się odsalają w temperaturze lodówki." (cyt. za "Kukbukiem".
Poniższy przepis na śledzie z piernikiem pochodzi z blogu pistachio-lo .
Składniki:
4 - 6 płatów solonych śledzi (nie z oleju)
zalewa do śledzi
1 szklanka (250 ml) oleju z pestek winogron lub innego o neutralnym smaku np. rzepakowego
4 goździki
2 liście laurowe
6 ziaren pieprzu
laska cynamonu
1 łyżka startego imbiru
dodatkowo, na posypkę:
125 g wysuszonego piernika albo pierniczków katarzynek (bez lukru, czekolady i nadzienia)*
125 g drobno posiekanych orzechów włoskich
2 płaskie łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu (można pominąć)
1/2 - 1 łyżka startego imbiru
* pierniczki wystarczy położyć na ciepłym kaloryferze na dobę, a wyschną na wiór i będą idealne do starcia na tarce lub zmielenia w malakserze
Wykonanie:
Filety wymoczyć w lodowatej wodzie przez kilka godzin - zmieniać wodę 2-3 razy i koniecznie trzymać je w lodówce.
Wszystkie składniki zalewy włożyć do rondelka i podgrzać. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Śledzie pokroić na 1-2 cm kawałki i przełożyć do słoika. Zalać przestudzoną zalewą i wstawić do lodówki na 1-2 dni.
Po tym czasie przygotować posypkę: piernik zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze na proszek. Dodać orzechy, podgrzany miód**, ocet, rozmaryn i imbir. Wymieszać. Odsączyć śledzie z zalewy i wymieszać z masą piernikową. Można podawać od razu.
**to ważne by go podgrzać; raz tego nie zrobiłam i zmieniło to smak posypki na minus
Podziel się przepisem!
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/12/sledzie-z-piernikiem-i-orzechami.html