Wykonanie

Fajna przekąska na słodko i pikantnie, a w dodatku mało kaloryczna.
Źródło: Kwestia Smaku .
Składniki na 2 porcje:
ok. 250 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę
2 łyżki
miodu2 łyżeczki
soku z cytryny1/2 łyżeczki startego korzenia
imbiru3 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni
orzechów włoskichrozgnieciony w moździerzu różowy
pieprzświeża
mięta, do dekoracji
Kawałki dyni wrzucić do garnka i dusić w niewielkiej ilości
wody do miękkości. Dodać
miód,
sok z cytryny oraz starty
imbir i chwilę podgrzewać.
Dynię rozłożyć do miseczek.
Syrop można zredukować, gotując go chwilę na średnim ogniu. Polać
dynię, posypać uprażonymi
orzechami, na koniec oprószyć różowym
pieprzem. Udekorować listkami świeżej
mięty.
Życzę smacznego!

