ßßß
Fajna przekąska na słodko i pikantnie, a w dodatku mało kaloryczna.Źródło: Kwestia Smaku .Składniki na 2 porcje:ok. 250 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę2 łyżki miodu2 łyżeczki soku z cytryny1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru3 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskichrozgnieciony w moździerzu różowy pieprzświeża mięta, do dekoracjiKawałki dyni wrzucić do garnka i dusić w niewielkiej ilości wody do miękkości. Dodać miód, sok z cytryny oraz starty imbir i chwilę podgrzewać. Dynię rozłożyć do miseczek. Syrop można zredukować, gotując go chwilę na średnim ogniu. Polać dynię, posypać uprażonymi orzechami, na koniec oprószyć różowym pieprzem. Udekorować listkami świeżej mięty.Życzę smacznego!
