Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 800 gramów
orzechy włoskie 4 łyżek stołowych
curry 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
bazylia 0,5 pęczek
natka pietruszki 0,5 pęczek
szczypiorek 0,5 pęczek
koperek 0,5 pęczek
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 2 sztuk
papryka mielona slodka 1 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Masełko
cytrynowe: z wyszorowanej
cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do roztartego 200g
masła, przyprawić
sola oraz
pieprzem i dobrze utrzeć.Masełko
orzechowe: dowolne
orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu i drobno posiekać lub zmiażdżyć w moździerzu. Dodać do utartego 200g
masła, doprawić
curry oraz
sola.Masełko
ziołowe: umyte, otrząśnięte
zioła drobno posiekać. Oczyszczony, posiekany
czosnek utrzeć z
solą. Do utartego 200g
masła dodać
zioła,
czosnek z
solą, szczyptę
pieprzu i dobrze wymieszać.Masełko
paprykowe: oczyszczone papryczki drobno posiekać. Dodać do utartego 200g
masła. Doprawić
papryka mielona słodką oraz ostrą i
solą.Ucieranie
masła.Schłodzone
masło pokroić w kostkę. Ucierać w misce drewniana łyżką lub trzepaczką tak, by masa stała się kremowa i pulchna. Nie używać miksera, gdyż
masło stanie się zbyt rzadkie.Schładzanie.Gotowe
masła smakowe uformować w wałek, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 60 minut. Przechowywane w zamrażalniku przed podaniem rozmrażać w lodówce.Formowanie.Kroić w krążki, wycinać kulki za pomocą specjalnej łyżki do
melonów lub wzory, używając foremek do
ciasteczek.Masełka smakowe podawać do
mięsa, ryb i warzyw pieczonych na grillu i w piecu. A posmarowana nim grzanka to pyszna przekąska.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: