ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 800 gramóworzechy włoskie 4 łyżek stołowychcurry 1 łyżek deserowychskórka z cytryny - otarta 1 sztuksok z cytryny 1 sztukbazylia 0,5 pęczeknatka pietruszki 0,5 pęczekszczypiorek 0,5 pęczekkoperek 0,5 pęczekczosnek 2 ząbkipapryczka chili 2 sztukpapryka mielona slodka 1 łyżek deserowychpapryka mielona ostra 1 łyżek deserowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Masełko cytrynowe: z wyszorowanej cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do roztartego 200g masła, przyprawić sola oraz pieprzem i dobrze utrzeć.Masełko orzechowe: dowolne orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu i drobno posiekać lub zmiażdżyć w moździerzu. Dodać do utartego 200g masła, doprawić curry oraz sola.Masełko ziołowe: umyte, otrząśnięte zioła drobno posiekać. Oczyszczony, posiekany czosnek utrzeć z solą. Do utartego 200g masła dodać zioła, czosnek z solą, szczyptę pieprzu i dobrze wymieszać.Masełko paprykowe: oczyszczone papryczki drobno posiekać. Dodać do utartego 200g masła. Doprawić papryka mielona słodką oraz ostrą i solą.Ucieranie masła.Schłodzone masło pokroić w kostkę. Ucierać w misce drewniana łyżką lub trzepaczką tak, by masa stała się kremowa i pulchna. Nie używać miksera, gdyż masło stanie się zbyt rzadkie.Schładzanie.Gotowe masła smakowe uformować w wałek, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 60 minut. Przechowywane w zamrażalniku przed podaniem rozmrażać w lodówce.Formowanie.Kroić w krążki, wycinać kulki za pomocą specjalnej łyżki do melonów lub wzory, używając foremek do ciasteczek.Masełka smakowe podawać do mięsa, ryb i warzyw pieczonych na grillu i w piecu. A posmarowana nim grzanka to pyszna przekąska.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: