Wykonanie
Dziś kolejny już przepis na
łososia - tym razem
rybę przygotowałam na patelni grillowej, ale do tego dania możemy ją oczywiście zwyczajnie usmażyć lub upiec w piekarniku. Delikatny sos
maślany z
cytryną i
białym winem idealnie komponuje się z pysznym
mięsem łososia. Polecam, smacznego:)Przepis znalazłam tutajPolecam też mojego
kurczaka pieczonego w sosie
maślano-
cytrynowym z
białym winem na 2 porcje:2 kawałki
łososia (filet),1/3 szklanki
białego wina,2 łyżki
soku z cytryny,3 łyżki zimnego
masła (
masło musi być zimne!),2 małe ząbki
czosnku,łyżka posiekanego
szczypiorku lub
szalotki,2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki lub/i
koperku,
sól,
pieprzŁososia przyprawić
solą i
pieprzem, usmażyć na patelni grillowej (kilka minut z każdej strony), odstawić. Na patelnię wlać
wino i
sok z cytryny, dodać
czosnek i
szczypiorek lub
szalotkę. Poczekać, aż
wino się zredukuje (1-2 minuty) i po jednej łyżce dodawać
masło, cały czas mieszając. Na koniec dodać posiekane
zioła i ewentualnie doprawić.
Rybę polać sosem, podawać z warzywami,
ziemniakami lub
ryżem.