Wykonanie
Sałatka z
kaszy gryczanej idealna na lunch ! :) Możesz ją zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy.Jeżeli tak jak ja lubisz
kaszę, pieczoną
paprykę i trochę ostrości to na pewno ta
sałatka przypadnie Ci do gustu ! W dodatku możesz wykorzystać
mięso z rosołu :)Składniki : ( 2 porcje )* 1 torebka
kaszy gryczanej ( z powodzeniem możesz zastąpić pęczakiem lub
brązowym ryżem),* około 100 g pieczonej
papryki z
oliwy,* 1 łyżka
natki pietruszki,* 1/2 czerwonej
papryczki chili,*
mięso z 2 ugotowanych nóżek z
kurczaka ( możesz zastąpić grillowaną
piersią z kurczaka,* 2 łyżeczki wędzonej
papryki ( możesz użyć zwykłej słodkiej lub mieszanki słodkiej i pikantnej ),* 1 łyżka
koperku,* 2 łyżki
oliwy z oliwek,* 1 łyżka
soku z cytryny,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Kaszę ugotuj wg zaleceń z opakowania i ostudź.
Mięso z nóżek zdejmij z kości, obtocz w
papryce i przez chwilkę podgrzej na patelni bez
oleju, pokrój w drobną kostkę i dodaj do
kaszy.* Jeżeli użyjesz piersi z
kury... pierś delikatnie rozbij przypraw
solą,
pieprzem i
papryką, usmaż i pokrój w kawałki.
Paprykę wyjmij z
oliwy, odsącz i pokrój w drobne kawałki, dodaj do sałatki.Z papryczki usuń nasiona i bardzo drobno pokrój dodaj do
kaszy razem z posiekanym
koperkiem i
natką pietruszki.W słoiczku zmieszaj
oliwę z oliwek,
sok z cytryny, szczyptę
soli i
pieprzu dokładnie zmieszaj i polej na
kaszę.Gotowe !