ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
makaron duże rurki 200 gramów
szpinak mrożony 450 gramów
ser ricotta 250 gramów
czosnek 3 ząbki
masło 1 łyżek stołowych
oliwa 3 łyżek stołowych
pomidory konserwowe 400 gramów
cebula 1 sztuk
bazylia 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Na rozgrzane w rondlu masło i łyżkę oliwy wrzucić oczyszczone, rozdrobnione 2 ząbki czosnku i podsmażyć. Dodać zamrożony, połamany szpinak albo zamrożone kulki szpinaku i dusić na wolnym ogniu 6 minut. Mieszając, aż szpinak rozmrozi się całkowicie. Zdjąć z ognia, dodać ricottę i posolić do smaku, wystudzić.
Sos pomidorowy: oczyszczoną, posiekana cebule i ząbek czosnku podsmażyć na łyżce oliwy. Wrzucić rozdrobnione pomidory, doprawić do smaku bazylia, sola oraz pieprzem.
Suchy makaron ponadziewać szpinakowym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwa. Makaron polać sosem i zapiekać ok. 25 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Makaronem
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10172/Makaron-ze-szpinakiem