ßßß Cookit - przepis na Mus z kopru włoskiego

Mus z kopru włoskiego

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
fenkuł z natką 1 sztuk
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
wywar warzywny 125 mililitrów
płatki żelatyny 6 sztuk
serek mascarpone 125 gramów
śmietana 125 mililitrów
nasiona sezamu 2 łyżek stołowych
papryka czerwona 1 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
papryka żółta 1 sztuk
ocet 3 łyżek stołowych
wino ryżowe 1 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 3 łyżek deserowych
cukier 1 szczypta
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczona bulwę fenkułu pokroić w dużą kostkę i gotować 25 minut w wywarze z dodatkiem soli oraz soku z cytryny. Żelatynę namoczyć. Przetrzeć fenkuł i dodać odciśnięta żelatynę. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem, ostudzić. Dodać posiekaną natkę fenkułu i mascarpone, wymieszać. Schłodzoną, gęstą śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy doprawiając do smaku. mus przełożyć do opłukanej zimna wodą foremki i wstaw3ic do lodówki na 4 h.
Sezam uprażyć na suchej patelni. oczyszczone papryki pokroić w paski. Przyprawić octem, winem, solą oraz pieprzem i oliwą. Mus wyjąc z foremki i podzielić na porcje. Podawać z sałatka z papryki i sezamem, udekorowany narka fenkułu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z serem
Sałatki
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9897/Mus-z-kopru-wloskiego