Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ryba 1 kilogramów
włoszczyzna 1 sztuk
cebula 2 sztuk
ziele angielskie według uznania
pieprz według uznania
listek laurowy według uznania
sól według uznania
cukier 1 szczypta
białka 2 sztuk
ocet 2 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek deserowychWykonanie:Warzywa umyć, obrać i opłukać zalać wrzącą
wodą , posolić dodać odrobinę
cukru i gotować. Oczyszczoną umytą i pokrojoną w dzwonka
rybę włożyć do wrzącego
wywaru, dodać
przyprawy i gotować na wolnym ogniu 30-40 minut. Ugotowaną
rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową.
Żelatynę namoczyć, zalewając kilkoma łyżkami zimnej
wody.
Wywar przecedzić, dodać lekko roztrzepane
białka oraz
ocet i namoczoną
żelatynę. Podgotować na wolnym ogniu, a gdy
wywar się sklaruje , przecedzić przez rzadkie płótno lub gazę. Na dno formy wlać połowę
wywaru, wstawić do lodówki, a gdy się zastali, na zastygniętej galarecie ułożyć porcję
ryby i zalać pozostałym
wywarem. Ponownie wstawić do zastygnięcia. Przed podaniem okrajać nożem boki galarety, spód formy zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie , i przechylając ją wyłożyć zawartość na półmisku. Udekorować
grzybami z
octu,
papryka lub
pomidorkami i cząsteczkami
cytryny. Podawać z dodatkiem
sosów i
pieczywa.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: