Tołpyga w occie

nazwa

Wykonanie

Zawieruszony przepis..ale teraz akurat się przyda..na wigilię można zrobić taką rybkę..u mnie w zalewie octowej jest tołpyga, ale oczywiście można użyć i innej ryby..
dowolna ryba - u mnie tołpyga
przyprawa do ryb
1/3 szkl.octu
2 szkl.wody
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liść laurowy
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
2 cebule
Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć w mące z dodatkiem przyprawy do ryb.Usmażyć z obu stron na oleju.Ocet, wodę i resztę dodatków gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone ryby ułożyć w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/12/topyga-w-occie.html