ßßß Cookit - przepis na Jajka po polsku

Jajka po polsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
suszone prawdziwki 4 sztuk
cebula 1 sztuk
natka pietruszki, pęczek 0,5 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
koperek według uznania
liscie sałaty według uznania
bułka tarta według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Umyte grzybki namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Ostudzić i drobno posiekać. Oczyszczoną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Dodać grzyby i smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć z patelni i ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą i ostudzić. Ostrym nożem przekroić je na połówki. Ostrożnie wyjąć łyżeczką białko i żółtko, uważając, aby nie uszkodzić skorupek. Posiekaną natkę oraz żółtka i białka jajek wymieszać z grzybami i cebulką. Doprawić na pikantnie solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełnić połówki skorupek. Bułkę tartą wysypać na płaski talerz. Lekko docisnąć do niej połówki jajek tak, aby bułka równomiernie pokryła nadzienie. Na patelni rozgrzać olej. Farszem do dołu układać na nim jajka i smażyć na złoty kolor. Ułożyć na półmisku i udekorować zieleniną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5174/Jajka-po-polsku