Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
suszone prawdziwki 4 sztuk
cebula 1 sztuk
natka pietruszki, pęczek 0,5 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
koperek według uznanialiscie
sałaty według uznania
bułka tarta według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
olej według uznaniaWykonanie:Umyte
grzybki namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Ostudzić i drobno posiekać. Oczyszczoną
cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na
maśle. Dodać
grzyby i smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć z patelni i ostudzić.
Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną
wodą i ostudzić.
Ostrym nożem przekroić je na połówki. Ostrożnie wyjąć łyżeczką
białko i
żółtko, uważając, aby nie uszkodzić skorupek. Posiekaną
natkę oraz
żółtka i
białka jajek wymieszać z
grzybami i
cebulką. Doprawić na pikantnie
solą i
pieprzem. Przygotowanym farszem napełnić połówki skorupek.
Bułkę tartą wysypać na płaski talerz. Lekko docisnąć do niej połówki
jajek tak, aby
bułka równomiernie pokryła nadzienie. Na patelni rozgrzać
olej. Farszem do dołu układać na nim
jajka i smażyć na złoty kolor. Ułożyć na półmisku i udekorować
zieleniną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: