ßßß Cookit - przepis na Karczochy w tymianku

Karczochy w tymianku

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
sól według uznania
oliwa z oliwek 2 łyżek stołowych
bazylia 1 łyżek stołowych
listek laurowy 1 listków
tymianek 1 gałązki
wywar drobiowy 1/4 litrów
wino białe 1 szklanek
czosnek 4 ząbki
marchewki 4 sztuk
cebula 8 sztuk
karczochy 16 sztuk
pieprz biały mielony według uznania
Wykonanie:
Umyj i oczyść marchewkę i cebulę. Podziel je na grube skośne kawałki. Umyj karczochy, pozostaw końce łodyżek; rozdziel listki, zaczynając od środka, następnie łyżeczką o ile to konieczne usuń wąsy karczocha. Włóż karczochy do wody z odrobiną cytryny, która zapobiegnie ich ciemnieniu. Podgrzej naczynie. Następnie zmniejsz ogień do minimum, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, włóż marchewką, cebulę, kawałki szynki i ząbki czosnku i wszystko podduś. Następnie dodaj karczochy, sól l pieprz, Podsmaż i dolej białego wina, zmniejsz ogień do 2/3 i zalej potrawę wywarem z drobiu. Gotuj w niskiej temperaturze, a następnie no wyłączonym źródle ciepła. Gdy składniki się połączą dodaj łyżkę stołową oliwy z oliwek l danie jest gotowe. Danie możesz podawać na zimno lub na gorąco.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5719/Karczochy-w-tymianku