Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
sól według uznania
oliwa z oliwek 2 łyżek stołowych
bazylia 1 łyżek stołowych
listek laurowy 1 listków
tymianek 1 gałązki
wywar drobiowy 1/4 litrów
wino białe 1 szklanek
czosnek 4 ząbki
marchewki 4 sztuk
cebula 8 sztuk
karczochy 16 sztuk
pieprz biały mielony według uznaniaWykonanie:Umyj i oczyść
marchewkę i
cebulę. Podziel je na grube skośne kawałki. Umyj
karczochy, pozostaw końce łodyżek; rozdziel listki, zaczynając od środka, następnie łyżeczką o ile to konieczne usuń wąsy
karczocha. Włóż
karczochy do
wody z odrobiną
cytryny, która zapobiegnie ich ciemnieniu. Podgrzej naczynie. Następnie zmniejsz ogień do minimum, dodaj łyżkę
oliwy z oliwek, włóż
marchewką,
cebulę, kawałki
szynki i ząbki
czosnku i wszystko podduś. Następnie dodaj
karczochy,
sól l
pieprz, Podsmaż i dolej
białego wina, zmniejsz ogień do 2/3 i zalej potrawę
wywarem z drobiu. Gotuj w niskiej temperaturze, a następnie no wyłączonym źródle ciepła. Gdy składniki się połączą dodaj łyżkę stołową
oliwy z oliwek l danie jest gotowe. Danie możesz podawać na zimno lub na gorąco.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: