Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
cielęcina bez kości 1 kilogramów
marchewka mała 1 kilogramów
mięso mielone mieszane 150 gramów
wątróbka cielęca 150 gramów
boczek chudy 50 gramów
cebula 4 sztuk
czosnek 1 ząbki
jabłka 1 sztuk
tymianek, gałązki 1 sztukkromki
pieczywa tostowego 6 sztuk
gałka muszkatołowa według uznania
olej 3 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
natka pietruszki, pęczek 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na kilka minut.
Wątróbkę i
boczek pokroić w drobną kostkę. Oczyszczoną
cebulę,
czosnek i
jabłko posiekać.
Mięso mielone zagnieść z
wątróbką,
boczkiem,
czosnkiem,
cebulą,
jabłkiem, posiekanym
tymiankiem i odciśniętym
chlebem, doprawić
solą, gałką oraz
pieprzem, dobrze wyrobić. W opłukanej, osuszonej
cielęcinie naciąć głęboką kieszeń i wypełnić przygotowanym farszem. Spiąć drewnianymi wykałaczkami. Posypać
solą i
pieprzem. oczyścić 2
cebule, pokroić na ćwiartki i przełożyć z
mięsem do brytfanki, podlać 100ml
wody. Piec 2,5h w 200 stopniach. Pieczeń podlewać
wodą(nie więcej jak 3 szklanki). Oczyszczone
marchewki pokroić, a
cebulę posiekać i zeszklić na
oleju, wsypać
cukier. Dodać
marchewkę i podlać 200ml
wody, doprawić
solą i
pieprzem, dusić 8 minut. Wyjąć pieczeń, a sos przecedzić, zagotować i zagęścić
mąką ziemniaczaną.
Marchewkę i pieczeń przełożyć na półmisek i posypać posiekaną
natką pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: