ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegocielęcina bez kości 1 kilogramówmarchewka mała 1 kilogramówmięso mielone mieszane 150 gramówwątróbka cielęca 150 gramówboczek chudy 50 gramówcebula 4 sztukczosnek 1 ząbkijabłka 1 sztuktymianek, gałązki 1 sztukkromki pieczywa tostowego 6 sztukgałka muszkatołowa według uznaniaolej 3 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 3 łyżek stołowychcukier 1 łyżek stołowychnatka pietruszki, pęczek 1 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na kilka minut. Wątróbkę i boczek pokroić w drobną kostkę. Oczyszczoną cebulę, czosnek i jabłko posiekać. Mięso mielone zagnieść z wątróbką, boczkiem, czosnkiem, cebulą, jabłkiem, posiekanym tymiankiem i odciśniętym chlebem, doprawić solą, gałką oraz pieprzem, dobrze wyrobić. W opłukanej, osuszonej cielęcinie naciąć głęboką kieszeń i wypełnić przygotowanym farszem. Spiąć drewnianymi wykałaczkami. Posypać solą i pieprzem. oczyścić 2 cebule, pokroić na ćwiartki i przełożyć z mięsem do brytfanki, podlać 100ml wody. Piec 2,5h w 200 stopniach. Pieczeń podlewać wodą(nie więcej jak 3 szklanki). Oczyszczone marchewki pokroić, a cebulę posiekać i zeszklić na oleju, wsypać cukier. Dodać marchewkę i podlać 200ml wody, doprawić solą i pieprzem, dusić 8 minut. Wyjąć pieczeń, a sos przecedzić, zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Marchewkę i pieczeń przełożyć na półmisek i posypać posiekaną natką pietruszki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: