ßßß Cookit - przepis na Cielęcina z farszem mięsnym

Cielęcina z farszem mięsnym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
cielęcina bez kości 1 kilogramów
marchewka mała 1 kilogramów
mięso mielone mieszane 150 gramów
wątróbka cielęca 150 gramów
boczek chudy 50 gramów
cebula 4 sztuk
czosnek 1 ząbki
jabłka 1 sztuk
tymianek, gałązki 1 sztuk
kromki pieczywa tostowego 6 sztuk
gałka muszkatołowa według uznania
olej 3 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
natka pietruszki, pęczek 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Pieczywo namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na kilka minut. Wątróbkę i boczek pokroić w drobną kostkę. Oczyszczoną cebulę, czosnek i jabłko posiekać. Mięso mielone zagnieść z wątróbką, boczkiem, czosnkiem, cebulą, jabłkiem, posiekanym tymiankiem i odciśniętym chlebem, doprawić solą, gałką oraz pieprzem, dobrze wyrobić. W opłukanej, osuszonej cielęcinie naciąć głęboką kieszeń i wypełnić przygotowanym farszem. Spiąć drewnianymi wykałaczkami. Posypać solą i pieprzem. oczyścić 2 cebule, pokroić na ćwiartki i przełożyć z mięsem do brytfanki, podlać 100ml wody. Piec 2,5h w 200 stopniach. Pieczeń podlewać wodą(nie więcej jak 3 szklanki). Oczyszczone marchewki pokroić, a cebulę posiekać i zeszklić na oleju, wsypać cukier. Dodać marchewkę i podlać 200ml wody, doprawić solą i pieprzem, dusić 8 minut. Wyjąć pieczeń, a sos przecedzić, zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Marchewkę i pieczeń przełożyć na półmisek i posypać posiekaną natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5023/Cielecina-z-farszem-miesnym