Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
indyk 2 kilogramów
jabłka 2 sztuk
cielęcina mielona 150 gramów
mięso mielone drobiowe 300 gramów
wątróbki drobiowe 200 gramów
szalotki 4 sztuk
natka pietruszki według uznania
czosnek 2 ząbki
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
wątróbki pociąć na kawałki. Opłukanego, osuszonego
indyka natrzeć
solą,
pieprzem i roztartym ząbkiem
czosnku. oprószyć
tymiankiem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. oczyszczone
cebulki pokroić w kostkę. kilka opłukanych listków
natki pietruszk8i drobno posiekać. oba
mielone mięsa wymieszać z
wątróbkami,
cebulą i
natką. Obrane
jabłka pokroić na małe kawałeczki i dołożyć do farszu. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
tymiankiem.
indyka napełnić przygotowanym farszem. Ułożyć w brytfance i polać stopionym
masłem. Podlać
wodą i piec 1.5 - 2 godzin w 180 stopniach, polewając tworzącym się sosem z dna brytfanki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: