ßßß Cookit - przepis na Faszerowany indyk

Faszerowany indyk

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
indyk 2 kilogramów
jabłka 2 sztuk
cielęcina mielona 150 gramów
mięso mielone drobiowe 300 gramów
wątróbki drobiowe 200 gramów
szalotki 4 sztuk
natka pietruszki według uznania
czosnek 2 ząbki
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone wątróbki pociąć na kawałki. Opłukanego, osuszonego indyka natrzeć solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku. oprószyć tymiankiem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. oczyszczone cebulki pokroić w kostkę. kilka opłukanych listków natki pietruszk8i drobno posiekać. oba mielone mięsa wymieszać z wątróbkami, cebulą i natką. Obrane jabłka pokroić na małe kawałeczki i dołożyć do farszu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. indyka napełnić przygotowanym farszem. Ułożyć w brytfance i polać stopionym masłem. Podlać wodą i piec 1.5 - 2 godzin w 180 stopniach, polewając tworzącym się sosem z dna brytfanki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9508/Faszerowany-indyk