Wykonanie
Dzisiaj miało być danie hiszpańskie albo bałkańskie, w zależności od wyniku wczorajszego meczu finałowego ATP Masters. Zdecydowanie i zasłużenie wygrał
Nole, także u mnie w kuchni królują bałkańskie smaki.Ćevapčići - za ojczyznę tego dania uważa się Bośnię i Hercegowinę. Tam są one serwowane na płaskim
chlebku somun, z dodatkiem
śmietany,
białego sera i
cebuli. Zwykle przygotowywane są z dwóch rodzajów
wołowiny. W Chorwacji i Bułgarii, częściej trafimy na wieprzowo-wołowe, a w
Serbii na wieprzowe lub jagnięce.Ja przygotowałam wersję z
cielęciną.

Składniki (dla 4 osób):1/2 kilograma mielonej
cielęciny,1
szalotka,2 ząbki
czosnku,1 łyżka posiekanej
natki pietruszki,1 łyżeczka posiekanego
tymianku,1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku,1/4 łyżeczki
ostrej papryki w proszku,1/2 łyżeczki mielonej
kolendry,
sól,świeżo mielony
pieprz.Wykonanie:Do zmielonego
mięsa dodajemy
szalotkę,
czosnek,
natkę, słodką i
ostrą paprykę,
kolendrę. Całość przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Mięso ocieplamy w temperaturze pokojowej przez 15 minut. Formujemy około 12-14 kiełbasek. Smażymy je na patelni grillowej lub pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 160 stopni w piekarniku na funkcji grill.Ćevapčići podałam z
sosem tzatziki i grillowanymi warzywami.

Smacznego!I jeszcze migawki z wczorajszego, ostatniego w tym sezonie meczu:


Źródło: http://eurosport.yahoo.com/