Wykonanie
Po kilku dniach świąt, mam nadzieję, że wszyscy są nasyceni i każdy miał okazję spróbować coś dobrego zarówno spośród dań wigilijnych jak i świątecznych. Znając polską tradycję, oraz obserwując blogi kulinarne wiadomo, że na
stole pojawiały się
mięsa,
ryby, sałatki, wspaniałe ciasta a także cała masa rozmaitych przystawek. Dlatego dzisiaj nie polecam niczego ciężkiego, chociaż jest niedziela i jak najbardziej obiad powinien być. Pamiętając doświadczenie ubiegłych lat przygotowałam się na to, że nie będzie nam się dzisiaj chciało
sztuki mięsa dlatego na obiad będzie
cukinia nadziewana
mięsem drobiowym i
kaszą jaglaną. Danie bardzo smaczne i lekkie. Polecam wszystkiem na świateczny detoks:)

Składniki:6
cukinii (mogą być tradycyjne podłużne lub okrągłe jak u mnie)szklanka ugotowanej na sypko
kaszy jaglanej200 g
mielonego mięsa drobiowego ( u mnie z
indyka)1/2
czerwonej papryki1
cebula1 ząbek
czosnkusól,
pieprz1 łyżeczka suszonego
tymiankuolej do smażenia
natka pietruszkiNa patelni rozgrzać
olej, dodac posiekaną
cebulę oraz przeciśnięty
czosnek. Dodać
mięso oraz pokrojoną w drobną kostkę
paprykę i smażyć kilka minut. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
tymiankiem. Do wystudzonego
mięsa dodać ugotowaną wcześniej
kaszę jaglaną, posiekana
natke pietruszki i dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dosmakować. Umyte
cukienie przekroić wzdłuż jeśli są podłużne lub odkroić tylko czapkę jeśli są okrągłe jak u mnie, Wydrążyć środki, które, po pokrojeniu można dołożyć do farszu. Nadziewać
cukienie farszem, ułożyć je w natłuszczonej
masłem foremce, podlać szklanką
wody i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać ok. 30 min.Smacznego:)