Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 375 gramów
mleko 200 mililitrów
drożdże 100 gramów
sól 1 szczypta
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
margaryna 75 gramów
jajka 6 sztuk
mąka ziemniaczana 50 gramów
śmietana 500 gramów
twarożek 750 gramów
wiśnie 1,5 kilogramów
galaretka wiśniowa 2 sztuk
sok wiśniowy 500 mililitrów
bułka tarta 3 łyżek stołowych
bezy według uznanialistki
mięty według uznaniaWykonanie:
Drożdże z odrobiną
cukru rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego
mleka i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać
mąkę, dodać 50g
cukru, 1
cukier waniliowy, szczyptę
soli,
mleko i tłuszcz. Dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia i zostawić w cieple na 15 minut. Utrzeć
twaróg ze
śmietaną,
cukrem waniliowym i 150g
cukru, dodać
mąkę ziemniaczana, wymieszać, kolejno wbić
jajka i wymieszać. Posypać spód ciasta
tartą bułką. Na ciasto rozłożyć masę
serową, wyrównać.n Piec w 175 stopniach ok. 50 minut. Po 25 minutach wyjąć ciasto i rozłożyć na nim połowę oczyszczonych, wydrolowanych
wiśni i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu rozłożyć na placku resztę
owoców.
Galaretki rozpuścić w
soku wiśniowym, dodać 50g
cukru i gdy lekko przestygną wylać je na owocach. Wstawić do lodówki. Przed podaniem placek pokroić na kawałki i udekorować każdą porcję
ciasteczkami bezowymi oraz listkami
mięty.Uwagi:
Galaretka wiśniowa (na 1/4 l płynu)Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: