Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 100 mililitrów
drożdże 10 gramów
mąka 250 gramów
cukier 250 gramów
masło 25 gramów
sól 1 szczypta
jajka 4 sztuk
brzoskwinie 8 sztuk
bułka tarta 2 łyżek stołowych
śmietana 200 gramów
mąka ziemniaczana 35 gramówWykonanie:W podgrzanym
mleku rozpuścić
drożdże. Do miski wsypać przesianą
mąkę, zrobić zagłębienie. Wlać
mleko z
drożdżami, dodać 50g
cukru. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozpuścić tłuszcz i razem z
sola i 1
jajkiem dodać do ciasta. Zagnieść i odstawić na 40 minut.Naciąć
brzoskwinie, sparzyć, zdjąć z nich skórkę, przekroić i usunąć pestki. Średniej wielkości tortownicę posmarować tłuszczem. wyłożyć ciasto, tworząc brzeg o wysokości 1 cm. Posypać
bułką tartą. Wyłożyć
brzoskwinie wypukłością do góry.3
żółtka utrzeć z 50g
cukru. Wymieszać
śmietanę z
mąką ziemniaczaną oraz
żółtkami i polać
owoce. Piec 35 minut w 200 stopniach. Ubić
białka ze 150g
cukru, wyłożyć na ciasto i piec 10 minut.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: