ßßß Cookit - przepis na Owocowy tort bezowy

Owocowy tort bezowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 100 mililitrów
drożdże 10 gramów
mąka 250 gramów
cukier 250 gramów
masło 25 gramów
sól 1 szczypta
jajka 4 sztuk
brzoskwinie 8 sztuk
bułka tarta 2 łyżek stołowych
śmietana 200 gramów
mąka ziemniaczana 35 gramów
Wykonanie:
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże. Do miski wsypać przesianą mąkę, zrobić zagłębienie. Wlać mleko z drożdżami, dodać 50g cukru. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozpuścić tłuszcz i razem z sola i 1 jajkiem dodać do ciasta. Zagnieść i odstawić na 40 minut.
Naciąć brzoskwinie, sparzyć, zdjąć z nich skórkę, przekroić i usunąć pestki. Średniej wielkości tortownicę posmarować tłuszczem. wyłożyć ciasto, tworząc brzeg o wysokości 1 cm. Posypać bułką tartą. Wyłożyć brzoskwinie wypukłością do góry.
3 żółtka utrzeć z 50g cukru. Wymieszać śmietanę z mąką ziemniaczaną oraz żółtkami i polać owoce. Piec 35 minut w 200 stopniach. Ubić białka ze 150g cukru, wyłożyć na ciasto i piec 10 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12775/Owocowy-tort-bezowy