ßßß Cookit - przepis na Rurki z masą budyniową

Rurki z masą budyniową

nazwa

Wykonanie

Rurki zrobione jakis czas temu przy pomocy własnoręcznie zrobionych foremek ..Takie rurki można nadziewać czym się chce...u mnie masa karpatkowa..
Ciasto:
50 dkg mąki
25 dkg masła
25 dkg kwaśnej śmietany
szczypta soli
Mąkę, masło, śmietanę oraz sól razem dokładnie wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 10 minut do lodówki.Następnie rozwałkować cienko ciasto i pociąć na około 1,5-2 cm paski. Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].O btoczyć jedną stronę rurki w cukrze , ułożyć na blaszce i piec ok 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu nadziać kremem.
Krem :
1,5 szklanki mleka
50 g masła
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/3 szklanki cukru
1 szkl. mleka zagotować z masłem i cukrem. Resztę mleka wymieszać z mąkami i jajkiem, w lać do gotującego się mleka i wymieszać ,aby nie zrobiły się grudki. Gotować cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.Ostudzić, wystudzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać upieczone rurki.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/05/rurki-z-masa-budyniowa.html