Wykonanie
Rurki zrobione jakis czas temu przy pomocy własnoręcznie zrobionych foremek ..Takie rurki można nadziewać czym się chce...u mnie masa karpatkowa..
Ciasto:50 dkg
mąki25 dkg
masła25 dkg kwaśnej
śmietanyszczypta
soliMąkę,
masło,
śmietanę oraz
sól razem dokładnie wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 10 minut do lodówki.Następnie rozwałkować cienko ciasto i pociąć na około 1,5-2 cm paski. Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].O btoczyć jedną stronę rurki w cukrze , ułożyć na blaszce i piec ok 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu nadziać kremem.Krem :1,5 szklanki
mleka50 g
masła2 płaskie łyżki
mąki pszennej2 łyżki czubate łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajko1/3 szklanki
cukru1 szkl.
mleka zagotować z
masłem i
cukrem. Resztę
mleka wymieszać z
mąkami i
jajkiem, w lać do gotującego się
mleka i wymieszać ,aby nie zrobiły się grudki. Gotować cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.Ostudzić, wystudzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać upieczone rurki.