Wykonanie
Ostatnio prawie każdy mój wpis odnosi się do pogody. Ale co zrobić, kiedy ona nastraja mnie tak negatywnie lub pozytywnie w zależności od dnia? Słońce zawsze
daje mi tyle energii, że nawet zmęczony i półżywy mam ochotę robić masę kreatywnych rzeczy. A to się przenosi m.in. także na kuchnię czego przykładem może być dzisiejsza
tarta pełna kolorów,
owoców i lekkich smaków. Polecam! :)ciasto:1
jajko150 g
mąki25 g
masła2 łyżki
cukru pudru2-3 łyżki kwaśnej
śmietanyMąkę,
cukier puder,
masło,
jajko oraz
śmietanę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując
mąką. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy (średnica 20 cm) dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i ułożyć na nim
fasolę,
groch lub kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.krem:750 ml
mleka100 g
cukru50 g
masła3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejulubione
owoce1/2 ilości
mleka zagotować w rondlu z
cukrem. Pozostałe
mleko połączyć z
mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się
mleka. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać
masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i udekorować ulubionymi
owocami.Smacznego! :)