ßßß
Proste i smaczne ciasto z owocami dla miłośników chałwy. Jest dość zwarte, wilgotne i pięknie wyrasta. Przygotowałam wersję ze śliwkami, ale świetnie pasują tu równiez inne owoce. Ważne, żeby nie były bardzo słodkie. Esencję pomarańczową można zastąpić skórką otartą z pomarańczy lub cytryny albo.. w ogóle zrezygnować z dodatkowej nuty smakowej.
Składniki na tortownicę o śr. 22-24 cm:ciasto:niezbyt słodkie owoce - tyle by przkryć powierzchnię ciasta. U mnie ca 500g śliwek, ale świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki albo wiśnie.1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki mąki krupczatki1 szklanka cukru - ja dałam 3/4 szklanki4 jaja250g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki gęstej śmietanykilka kropel esencji pomarańczowejszczypta solipolewa:1/2 szklanki cukru1 łyżeczka masła3 łyżki mleka100g ulubionej chałwyWykonanie:ciasto:Odzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło ucieramy z cukrem na puch. Kolejno dodajemy żółtka, śmietanę, obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz esencję pomarańczową. Na końcu ciasto delikatnie łączymy z pianą. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy ca 50 minut w temp. 180C.polewa:Masło, mleko i cukier wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż cukier sie rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszona chałwę. Ucieramy łyżką na gładko. Ciepłą polewą smarujemy upieczone i wystudzone ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Życzę Wam smacznego! :-)