ßßß Cookit - przepis na Faszerowana pierś z indyka

Faszerowana pierś z indyka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
pierś z indyka 1,5 kilogramów
ser mielony 500 gramów
żółtka 2 sztuk
kukurydza konserwowa 0,5 puszka
cukinia 1 sztuk
natka pietruszki 0,5 pęczek
marchewka 1 sztuk
papryka mielona slodka według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Umytą, osuszona pierś rozkroić tak, by powstał duży płat. Przykryć go folia i lekko rozbić. Mięso oprószyć z obu stron pieprzem, sola oraz papryką i wstawić do lodówki na 30 minut.
Do sera dodać żółtka, osączona kukurydzę oraz posiekana natkę, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Dobrze wymieszać i rozsmarować na mięsie.
Oczyszczona marchewkę oraz opłukana cukinię osuszyć i pokroić w długie, grubsze słupki. Ułożyć je na warstwie serowej. Ostrożnie zwinąć roladę. Związać mięso bawełniana nicią i obficie skropić olejem. Roladę przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po 20 minutach zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze ok. 60 minut. Co 20 minut podlewać roladę wytwarzającym się sosem. Z upieczonego mięsa usunąć nici, a roladę pokroić w grubsze plastry.
Uwagi:
Do masy serowej można też dodać 2 roztarte ząbki czosnku.
Jeśli masa serowa jest zbyt rzadka, to należy dołożyć więcej natki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10295/Faszerowana-piers-z-indyka