Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 18(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 100 gramów
masło 250 gramów
cukier 175 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 4 sztuk
śmietana 150 gramów
Whisky 5 łyżek stołowych
mąka 300 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
cukierki rafaello 12 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
migdały 50 gramów
czekolada biała 250 gramów
olej kokosowy 30 gramówlistki
czekoladowe 16 sztukWykonanie:Połamana
gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Miękkie
masło utrzeć z 175 g
cukru i
cukrem waniliowym, dodając stopniowo po
żółtku,
czekoladę,
śmietanę,
whisky oraz przesiana
mąkę wymieszaną z
kakao i proszkiem. Ciasto przełożyć do wąskiej, podłużnej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. W środek powciskać rafaello. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, ostudzić.Obrane ze skórki
migdały uprażyć na suchej patelni. Skarmelizować 3 łyżki
cukru, dodać
migdały i wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia, wystudzić.Połamana
białą czekoladę razem z
olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli
wodnej. Lekko ostudzić i polać wierzch ciasta, wygładzić. Ozdobić
migdałami w karmelu i czekoladowymi listkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: