ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z rafaello

Ciasto czekoladowe z rafaello

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 18
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 100 gramów
masło 250 gramów
cukier 175 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 4 sztuk
śmietana 150 gramów
Whisky 5 łyżek stołowych
mąka 300 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
cukierki rafaello 12 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
migdały 50 gramów
czekolada biała 250 gramów
olej kokosowy 30 gramów
listki czekoladowe 16 sztuk
Wykonanie:
Połamana gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć z 175 g cukru i cukrem waniliowym, dodając stopniowo po żółtku, czekoladę, śmietanę, whisky oraz przesiana mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Ciasto przełożyć do wąskiej, podłużnej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. W środek powciskać rafaello. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, ostudzić.
Obrane ze skórki migdały uprażyć na suchej patelni. Skarmelizować 3 łyżki cukru, dodać migdały i wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia, wystudzić.
Połamana białą czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i polać wierzch ciasta, wygładzić. Ozdobić migdałami w karmelu i czekoladowymi listkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9916/Ciasto-czekoladowe-z-rafaello