Wykonanie

Lubię wszystko, co
kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :)Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy
kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny
biszkopt przełożony słodką masą w
polewie czekoladowej. Kto się skusi? :)


Składniki na
biszkopt:6 jaj,180 g
mąki tortowej,15 g
kakao (ok. 3 łyżek)1 łyżka
octu,3 łyżki
oleju,1 szklanka
cukru,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,Nasączenie
biszkoptu:sok z 1/2
cytryny + tyle
wody, aby razem z
sokiem było 1/2 szklanki. Ewentualnie można dosłodzić
cukrem.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywno dodając
cukier łyżka po łyżce. Następnie
żółtka mieszamy z łyżką
octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy
olej i zmiksować, następnie dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną
masłem oraz posypaną
bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy blachę
biszkoptem i rzucamy nią trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. Jesli się
boicie, nie musicie tego robić :) Wystarczy, że będziecie studzić
biszkopt w lekko uchylonym piekarniku. Studzimy na kratce.Krem:3 szklanki
mleka,1
budyń śmietankowy,1/2 szklanka
cukru,200 g wiórek
kokosowych,1
cukier waniliowy,250g
masła,W 1/2 szklanki
mleka wymieszać
budyń. Pozostałą część
mleka zagotować razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Kolejno dodajemy
masło i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec do masy kokosowej dodajemy wymieszany
budyń z
mlekiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Lekko przestudzić.Polewa1 tabliczka
mlecznej lub
gorzkiej czekolady,1 tabliczka
białej czekolady,Obie
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej.Wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Na pierwszy blat wylać jeszcze ciepły krem i przykryć drugim blatem
biszkoptu. Polać rozpuszczonymi
czekoladami