ßßß
Składniki :3/4 – 1 szkl. białek (ile mamy:))1 szkl. oleju3 szkl. mąki1,5 szkl cukru1/2 szkl. mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 torebka cukru waniliowego1/2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady100g. wiórek kokosowych2 – 3 łyżeczki kakaoBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać powoli cukier.Do ubitych białek dodać mąkę, olej,mleko (najlepiej jak będzie takie letnie), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie to wszystko ze sobą połączyć.Powstałą masę podzielić na 2 części – do jednej dodać wiórki, a do drugiej kakao i posiekaną czekoladę.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki), wlewamy jasne ciasto na spód, a na wierzch z kakao. Można też nakładać łyżką na zmianę: jasne i ciemne, w ten sposób otrzymamy ciasto „łaciate”.Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut (do tzw suchego patyczka).Myślę, że jeśli nie mamy akurat pod ręką czekolady, ciasto, też będzie smaczne i … mniej kaloryczne. Ale wiadomo, że czekolada robi swoje:) Moje ciasto jest bardzo ciemne na zdjęciu (w porównaniu do zdjęcia Charlotte), bo źle przeczytałam i zamiast dwóch łyżeczek dałam 2 łyżki kakao, ale ważne, że wyszło!Ja dałam połowę tabliczki czekolady, z tego część do środka, a resztą posypałam wierzch.Dałam też mniej wiórków kokosowych, ale oczywiście każdy ma inne smaki:)Nie jest to ciasto, które swoim smakiem zwala z nóg, ale jest naprawdę dobre, no i na samych białkach:)