Wykonanie

Witam się z
wami kochani i zapraszam was dzisiaj na pyszny żurek. Bo jak Wielkanoc to żurek musi być i to taki na bogato. Ja żurek uwielbiam i gotuję go nie tylko na święta. Ostatnio to mam na niego takiego
smaka, że pojawia się na obiad raz w tygodniu.Ja do
żurku używam zakwasu ze słoika, który kupuje w zaprzyjaźnionym warzywniaku, jest on w 100% naturalny i żurek z nim wychodzi po prostu obłędny w smaku. Możecie także zrobić własny zakwas na żurek. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia i smacznego.Życzę wam także wesołych, pogodnych i rodzinnych Świąt, niech będą one radosne i smaczne. Smacznego jajeczka i mokrego dyngusa. Trzymajcie się zdrowo.Składniki:- 1,5 l
bulionu- 2
marchewki-
cebula- 2
liscie laurowe- kilka ziarenek
pieprzu- 200 g
wędliny wędzonej- 230 g zakwasu na żurek- kilka
ziemniaków-
sól i
pieprz- łyżeczka
majeranku- 2 łyżeczki
chrzanu- 350 g
białej kiełbasy parzonej- 2 łyżki
śmietany 18%- ugotowane
jajka-
natka pietruszkiDo
bulionu dodajemy pokrojoną
marchewkę,
liście laurowe,
pieprz i
majeranek. Gotujemy na średnim ogniu.W
między czasie kroimy
wędlinę i podsmażamy ją na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i chwilę razem przesmażamy. Dodajemy do zupy.
Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości.
Białą kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Połowę
kiełbasy mielimy blenderem i dodajemy do zupy.Dodajemy
sól,
pieprz,
śmietanę zmieszaną z zakwasem i
chrzan. Nalewamy zupę do talerzy, dodajemy
jajka, pozostałą
białą kiełbasę i posypujemy
natką pietruszki.

