Wykonanie
Przepis na kimchi od dawna miałam w planie. Kimchi stoi w mojej lodówce już od kilku tygodniu. Zaczyna go ubywać, więc
doszłam do wniosku, że nadeszła
pora na sesję zdjęciową i napisanie tego wpisu. Co to takiego kimchi? To rodzaj kiszonki pochodzący z kuchni wietnamskiej. Uwielbiam azjatyckie smaki. Taka kuchnia bardzo mi odpowiada. Jest nie tylko aromatyczna ale bardzo zdrowa. Kiszonki w polskiej kuchni są bardzo popularne. Popularność
kiszonych ogórków nie maleje ale warto rozszerzyć asortyment właśnie o kimchi . Do przygotowania tej dosyć ostrej przystawki potrzeba kilka specjalnych składników ja
rybny sos,
soja i
chili.
Przyrządziłam kimchi z białej i
włoskiej kapusty z dodatkiem
marchewki,
czosnku i
imbiru. Wyszło mi dosyć sporo kimchi ale zbytnio się tym nie przejęłam, ponieważ kimchi może stać w lodówce bardzo długo. Podbieram je praktycznie codziennie do obiadu. Jest idealne do pizzy lub jako zimna przystawka do
pieczonego mięsa.Przepis na kimchi jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać z kleikiem z
mąki ryżowej i
przyprawami. Kilka dni w pokojowej temperaturze powodują, że warzywa zaczynają fermentować.
Potem wystarczy już tylko napełnić słoiki kimchi i przechowywać je w lodówce.
3 lSkładniki:1 kg
białej kapusty300 g
włoskiej kapusty1
marchewka30 g świeżego
imbiru2
czosnki solo3 łyżki
słodkiej papryki w proszku2-3 łyżeczki
płatków chili, uwaga bardzo ostre100 ml
rybnego sosuporcja kleiku z
mąki ryżowej – 150 ml
wody + 3 łyżki
mąki ryżowej50 g
soliPrzyrządzenie kimchi zacznij od pokrojenia
kapusty. Najlepiej rozdzielić liście
kapusty i rozerwać na kawałki. Włóż rozdrobnione liście
kapusty do dużej miski, posyp
solą, przemieszaj i ubij
kapustę. Odstaw na kilka godzin minimum 2 godziny aby
kapusta puściła sok i stała się miękka. Następnie płukaj
kapustę w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru
soli. Ja płukałam 3
razy.Wymieszaj zimną
wodę z
mąką ryżową i zagotuj cały czas mieszając. Ostudź kleik. Następnie pokrój drobno
imbir,
czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do kleiku wraz z
rybnym sosem,
papryką w proszku i
płatkami chili. Przed użyciem
chili polecam je zgnieść w moździerzu. Pokrój
marchewkę w słupki i dodaj do opłukanej
kapusty. Wymieszaj warzywa z przyprawionym kleikiem, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 2 dni. Po dwóch dniach kimchi powinno zacząć fermentować. U mnie wyraźnie po zdjęciu folii uwolnił się kwaśny zapach. To znak, że proces fermentacji się rozpoczął.Fermentujące kimchi przełóż do słoików, ale nie do pełna. Fermentująca warzywa lekko unoszą się do góry, więc potrzebują miejsca. Zamknij słoiki pokrywkami i przechowuj w lodówce praktycznie tak długo dopóki kimchi się nie skończy. Podane w miseczce kimchi można posypać
sezamem.