ßßß
Przyrządziłam kimchi z białej i włoskiej kapusty z dodatkiem marchewki, czosnku i imbiru. Wyszło mi dosyć sporo kimchi ale zbytnio się tym nie przejęłam, ponieważ kimchi może stać w lodówce bardzo długo. Podbieram je praktycznie codziennie do obiadu. Jest idealne do pizzy lub jako zimna przystawka do pieczonego mięsa.Przepis na kimchi jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać z kleikiem z mąki ryżowej i przyprawami. Kilka dni w pokojowej temperaturze powodują, że warzywa zaczynają fermentować. Potem wystarczy już tylko napełnić słoiki kimchi i przechowywać je w lodówce.
3 lSkładniki:1 kg białej kapusty300 g włoskiej kapusty1 marchewka30 g świeżego imbiru2 czosnki solo3 łyżki słodkiej papryki w proszku2-3 łyżeczki płatków chili, uwaga bardzo ostre100 ml rybnego sosuporcja kleiku z mąki ryżowej – 150 ml wody + 3 łyżki mąki ryżowej50 g soli
Przyrządzenie kimchi zacznij od pokrojenia kapusty. Najlepiej rozdzielić liście kapusty i rozerwać na kawałki. Włóż rozdrobnione liście kapusty do dużej miski, posyp solą, przemieszaj i ubij kapustę. Odstaw na kilka godzin minimum 2 godziny aby kapusta puściła sok i stała się miękka. Następnie płukaj kapustę w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Ja płukałam 3 razy.Wymieszaj zimną wodę z mąką ryżową i zagotuj cały czas mieszając. Ostudź kleik. Następnie pokrój drobno imbir, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do kleiku wraz z rybnym sosem, papryką w proszku i płatkami chili. Przed użyciem chili polecam je zgnieść w moździerzu. Pokrój marchewkę w słupki i dodaj do opłukanej kapusty. Wymieszaj warzywa z przyprawionym kleikiem, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 2 dni. Po dwóch dniach kimchi powinno zacząć fermentować. U mnie wyraźnie po zdjęciu folii uwolnił się kwaśny zapach. To znak, że proces fermentacji się rozpoczął.Fermentujące kimchi przełóż do słoików, ale nie do pełna. Fermentująca warzywa lekko unoszą się do góry, więc potrzebują miejsca. Zamknij słoiki pokrywkami i przechowuj w lodówce praktycznie tak długo dopóki kimchi się nie skończy. Podane w miseczce kimchi można posypać sezamem.