Wykonanie
Jak wykorzystać resztki
mięsa,
makaronu czy serów? Ja najczęściej gotuję sos do
makaronu . Obiadowe resztki jak pieczony
kurczak, kremowe
sery czy nawet
makaron to świetna okazja aby przyrządzić z nich pyszny
makaron na obiad. Resztki obiadowe nigdy nie były dla mnie problemem. Można z nich stworzyć naprawdę smaczne i pożywne przepisy jak sos do
makaronu czy zapiekankę.Moja rodzina bardzo lubi
makaron. Ugotowanie sosu do
makaronu to świetna okazja do wykorzystania resztek obiadowych z poprzedniego dnia. Po przeglądzie lodówki okazało się, że mam resztki kremowych
serów. Moje dzieci zawsze napoczynają
serki i poźniej mam w lodówce kilka napoczętych opakowań. Kremowy
serek to świetna baza do
serowego sosu do
makaronu. Taki sos można ugotować z różnych
serów. Jego smak będzie zależał od smaku
sera, którego dodaje się najwięcej. Użyłam sporo
sera manchego i to on właśnie nadał smak sosowi. Nie ważne jest również w jakich proporcjach użyjecie
sery. Najważniejsze aby sos był kremowy, dobrze doprawiony i smaczny. Z przypraw na ogół dodaję
czarny pieprz młotkowany, najlepiej świeżo rozdrobniony. Naprawdę odrobina świeżego
pieprzu nie tylko zdrowo kręci w nosie ale również dostarcza potrawie fajnego smaku.
Kiedy już
serowy sos do
makaronu jest już gotowy można do niego dodać pozostałe resztki. U mnie jest to pieczony
kurczak i
boczek. Nie zapomnijcie o ziołach. Osobiście wybrałam
tymianek i odrobinę
rozmarynu, a to dlatego, że do sosu dodałam smażone
kurki. To
makaronowe danie jest bardzo uniwersalne. Do
serowego sosu możecie również dodać
szynkę,
kiełbasę lub zrobić sos z warzywami jak
cukinią czy
dynią. Jest to danie zarówno na obiad jak na kolację. Jak wykorzystać resztki z tego obiadu? Ja zapakowałam je na jutro do pracy.4 porcjeSkładniki:350 g pieczonego
kurczaka, obranego z kości150 g
kurek2
szalotki150
sera manchego100 g kremowego
serka, philadelphia lub łaciate300 ml
śmietanki, 26%1½ łyżki świeżego
tymianku1 łyżeczka świeżego
rozmarynu½ łyżeczki czosnkowej
solisól i
czarny pieprz do smaku2 łyżki
masła100 g
wędzonego boczku200 g
makaronu150 – 200 ml
wody z gotowania
makaronuSzalotki pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na
maśle. Dodaj oczyszczone
grzyby i smaż aż
grzyby się lekko zrumienią. Następnie wlej
śmietankę, dodaj
serek kremowy i utarty manchego. Mieszaj aż
sery się rozpuszczą. Dopraw sos
solą,
pieprzem,
solą czosnkową i posiekanymi
ziołami. Następnie dodaj pokrojonego
kurczaka i przesmażony
boczek. Gotuj sos przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj
makaron al dente. Odcedź
makaron, zachowaj szklankę
wody od gotowania. Wymieszaj
makaron z sosem. Jeśli
sos jest za gęsty rozrzedź zachowaną
wodą od gotowania makronu. Smacznego.