Wykonanie
Robiąc zakupy z mężem skusiłam się na
kurki.
Plan był prosty quiche z
kurkami i
kurczakiem. Niestety nie zyskał aprobaty osoby decyzyjnej. Ale ponieważ
kurki już były kupione to wymyśliłam sobie danie zastępcze - roladki.Musze powiedzieć, ze pomysł był przedni. Wyszły bardzo smaczne i co więcej przez przeważająca ilość czasu dusiły się właściwie bez mojej pomocy.Duszone
mięsa mają jedną ogromną zaletę... są mięciutkie, kruche i soczyste. Do tego ich przygotowanie nie wymaga dużo zaangażowania.Dodatek
kurek sprawia, że
mięso jest bardzo ciekawe w smaku, wyraziste i po prostu przepyszne.W sezonie jesiennym
kurki można zamienić na
grzyby leśne. Niestety
póki co upały sprawiają, że o leśnych grzybach możemy tylko marzyć.
Składniki:500g
schabusól,
pieprz czarny,
tymianek200g
kurekłyżka
masła6 gałązek
selera naciowego2 średnie
cebule200ml
śmietanki słodkiejSposób przygotowania:
Kurki oczyszczamy z pozostałości mchu i innych paprochów. Przemywamy je krótko na sitku aby nie namokły
wodą.
Kurki chłoną
wodę jak gąbka wiec nie przesadzajcie z myciem. Jest tez szkoła mówiąca o tym, że
grzyby powinno się jedynie oczyszczać, nazwijmy to "mechanicznie" z igliwia i spółki bez użycia
wody. Jakąkolwiek
drogę wybierzemy kolejno kroimy większe
grzyby na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła i przesmażamy
grzyby. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Odparowujemy.
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i rozbijamy jak najcieniej, uważając żeby nie robić dziur w
mięsie. Doprawiamy z obu stron
solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem oraz
tymiankiem. Na każdym plastrze
mięsa układamy łyżkę
kurek i zawijamy ściśle w roladkę. Roladki złocimy na rozgrzanym tłuszczu, układając najpierw łączeniem do dołu.Roladki zdejmujemy z patelni a na tłuszczu z ich smażenia szklimy pokrojona w piórka
cebulę. Następnie dodajemy posiekany
seler naciowy i przesmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy ponownie
mięso. Podlewamy
wodą lub
bulionem tak aby przykryła roladki. Na bardzo małym ogniu dusimy pod przykryciem przez 45-55 minut. Po tym czasie podlewamy
śmietanką i trzymamy na ogniu do zagęszczenia sosu.Roladki serwujemy z sosem
śmietankowo-
cebulowym w towarzystwie ulubionej
sałaty lub surówki. Do danie świetnie też pasują pieczone talarki z
ziemniaków lub
kaszą.Życzę wszystkiego smacznego!