Wykonanie
Grzybowy urlop już się skończył, ale sezon na zbieranie leśnych skarbów na pewno nie. Jeszcze można zbierać
kurki,
borowiki, rydze a pojawiają się też już późnojesienne gatunki jak zielonki czy opieńki. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego.Zebrane
grzyby trzeba jak najszybciej i najlepiej przetworzyć. Część oczywiście trafi do słoików bo bardzo lubimy
kurki marynowane i
sałatkę z opieniek. Na swoje świąteczne występy czekają w słojach
suszone borowiki a ja nabrałam ochoty na
grzybowy obiad. Dawno nic nie piekłam więc postanowiłam przygotować na obiad smakowitą tartę - kruchą i pachnącą. Wypełniłam ją kremowym, pysznym nadzieniem z
serków twarogowych smakowych i
kurek - całość wyszła przepyszna !
czas przygotowania : ok. 90 minutskładniki :CIASTO - 215 g
mąki pszennej tortowej100 g
masła1
żółtko1-2 łyżki gęstej
śmietany1/5 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki suszonego
tymiankuFARSZ - 300 g świeżych
kurek1-2 łyżeczki
masła1 mała
szalotka150 g
serka z
ziołami150 g
serka z
cebulą i
szczypiorkiem1
żółtko6 łyżeczek słodkiej
śmietanki 30 %2 czubate łyżki
orzechów włoskich łuskanych, grubo zmielonych50 g
sera żółtego śmietankowego1 niezbyt duża
cebulado smaku -
sól,
pieprz czarny świeżo mielonysposób przygotowania : CIASTO -
mąkę przesiałam, dodałam
sól i roztarty w dłoniach
tymianek. Dorzuciłam pokrojone na mniejsze kawałki zimne
masło i całość roztarłam aż nie było widać grudek tłuszczu a sypka masa przypominała mokry piasek. Dodałam
żółtko i
śmietanę, szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam je w dysk, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone rozwałkowałam, leciutko podsypując
mąką, na płat nieco większy od blaszki a naszykowałam prostokątną o wymiarach 13x36x2,5cm. Przeniosłam ciasto na blachę i wylepiłam nim spód oraz boki. Ciasto nakłułam gęsto widelcem, przykryłam arkuszem folii aluminiowej a na nią wysypałam obciążnik - może być suchy
groch,
fasola, ceramiczne kulki... Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piekłam ciasto ok. 10-12 minut. Po podpieczeniu wyjęłam blaszkę i zdjęłam folię z obciążnikiem.FARSZ -
kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam i osączyłam. Większe pokroiłam na mniejsze kawałki, małe zostawiłam w całości.
Szalotkę obrałam i posiekałam. Na patelni rozgrzałam
masło, wrzuciłam
szalotkę a po chwili
grzyby i smażyłam je kilka minut na mocnym ogniu, mieszając, aż zaczęły się rumienić. Odstawiłam do przestudzenia. Do miski przełożyłam oba
serki, dodałam
śmietankę,
żółtko,
orzechy włoskie,
ser żółty pokrojony w drobniutką kostkę i na koniec przestudzone
grzyby, ale garść zostawiłam do dekoracji. Całość wymieszałam, doprawiłam
pieprzem i odrobiną
soli.
Cebulę obrałam i pokroiłam w krążki, które sparzyłam przelewając wrzątkiem i osączyłam a następnie posoliłam odrobinę.Na podpieczone ciasto wyłożyłam masę
serowo kurkową. Ma wierzchu rozłożyłam krążki
cebuli. Tartę wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 30 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu posypałam odłożonymi wcześniej smażonymi
kurkami oraz świeżym
szczypiorkiem. Podałam na gorąco.